İstanbul’da yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla toplu taşımada ve trafikte yaşanan yoğunluk vatandaşların tepkisine neden oluyor.
2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılının başlamasıyla İstanbul’da yaklaşık 3 milyon öğrenci ve 200 bin öğretmen ders başı yaptı. Yaklaşık 20 bin kadar servisin ve çocuklarını özel araçlarıyla okula bırakan velilerin oluşturduğu araç yoğunluğu özellikle okul çevrelerinde dakikalarca trafiğin kilitlenmesine yol açıyor. Sabah saatlerinde işine gitmek veya çocuğunu okula götürmek isteyen kişiler, otobüs duraklarında ve yollardaki yoğunluk nedeniyle büyük sıkıntı çekiyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’un trafik sorunu konusunda yaklaşık bir senedir uyarılarda bulunduğunu söyledi.
Pandemide insanların toplu ulaşım yerine kendi araçlarını tercih ettiğini ifade eden Ilıcalı, bu şekilde trafiğe günlük 350 bin aracın ilave olduğunu, okulların açılmasıyla beraber hem trafikte hem de toplu ulaşımda anormal bir artış yaşandığını ve İstanbul’un birinci gündeminin bu olduğunu kaydetti.
“İBB acil önlemler almalı”
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin acil olarak bazı önlemler alması gerektiğini belirten Ilıcalı, çok şeritli yollarda bir şeridin otobüslere ayrılmasını, deniz ulaşımına önem verilmesini, taksilerin dijitalleşerek mobil uygulamalarla yolcuyla bir araya gelmesinin sağlanması gibi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Bu çözümlerin de yeterli olmayacak
“Geometrik düzeni bozuk yollar var, kavşaklar var, sinyalize kavşaklar var. Acil bunlara ait düzenlemeler yapılması lazım. Eğer bu tedbirler alınmazsa açık net olarak söyleyeyim üniversitelerin de açılmasıyla beraber İstanbul’da trafik tamamen kilitlenir, zorlamalı değil kilitlenir, büyük sıkıntılar yaşarız hep beraber. Bu şehirde 16 milyon insan yaşıyor, 15 milyon turist geliyor. Onun için de acil önlemlerin alınması gerektiğini bir kere daha belirtiyorum. Acil önlem şart, daha kötü günler bizi bekliyor.”
Okulların açıldığı ilk gün yarım saat içerisinde trafikte yüzde 50 artış olduğuna dikkat çeken Ilıcalı, toplu ulaşımı ücretsiz yapmakla bu işlerin olmayacağını, acilen tedbirlerin alınması gerektiğini anlattı.
Velilerden trafiği azaltmak için “özel araç yerine servis tercih edilsin” önerisi
Zeytinburnu’ndaki bir ilkokulda çocukları öğrenim gören veli Zeynep Kayatekin, servislerin trafik yoğunluğunu azalttığını belirterek, “Çünkü her veli kendi çocuğunu getirmek istediğinde daha çok yoğunluk oluyor. Benim evim yakın olduğu için trafik sorununu çok düşünmüyorum ama eşim işe giderken bu sorunu yaşıyoruz. Servislerin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Evi uzak olanlar araçlarını değil de servisleri kullanırlarsa daha iyi olur.” değerlendirmesini yaptı.
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı: Ölümlü kazaları azaltır
Dünyanın en çok turist ağırlayan kentlerinin başında gelen Paris, kent içi trafik alanında devrim niteliğinde bir karara imza attı. Halihazırda kentin pek çok caddesinde otomobil trafiğine son veren Paris yerel yönetimi, hız limitini de saatte 30 km ile sınırlandırdı. Türkiye’de de şehir içi hız limitleri tartışma konusu… İstanbul’da trafik yoğunluğunun arttığı saatlerde ortalama hızın 20 km’ye kadar düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, bu yönde alınacak bir kararın ölümlü trafik kazalarının sayısında da azalma sağlayacağını belirtiyor.
Fransa’nın başkenti Paris’te, kent içi trafikte hız limitini saatte 30 kilometre ile sınırlandıran kararı uygulanmaya başlandı.
Her yıl 40 milyondan fazla turisti ağırlayan dünyanın en ünlü şehirlerinden Paris, artan nüfus ve taşıt nedeniyle yaşanan çevre sorunlarının önüne geçmek için bir süredir çeşitli radikal kararlara imza atıyordu. Paris’te son yıllarda belli günlerde caddeler araç trafiğine kapatılıyor, bunun yerine de insanlar toplu taşıma kullanmaya teşvik ediliyordu.
Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, merkezde iki buçuk milyondan fazla insanın yaşadığı Paris, dünyanın en gelişmiş metro ağlarından birine sahip olmakla birlikte trafikte de en fazla süre geçirilen şehirler arasında bulunuyor. Bir süredir uygulanan bisiklet kullanımına yönelik teşviklerin ardından, bu kez daha radikal bir kararla Parislilerin kent içinde araç kullanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Dünya genelinde hız 50 km olarak uygulanıyor
Alınan karar doğrultusunda bu haftanın başından itibaren şehir içi ulaşımda hız limiti saatte 30 km’ye düşürülürken, bu sayı dünyanın pek çok kentinde standartlaşmış üzere 50 km olarak uygulanıyor. Motosiklet dahil tüm taşıtları ilgilendiren bu karardan Parisliler de oldukça mutlu. İnsanları toplu taşıma, bisiklet ya da yürümeye teşvik eden kararla birlikte, uygulamanın daha ilk günlerinden itibaren araç kullanımında ciddi düşüş gözlemlendi. Ancak alınan kararın taksilerde daha fazla süre geçirilmesine yol açacak olması nedeniyle taksiciler karara tepkili.
İstanbul ‘ da yoğun saatlerde hız 20 km
Kararı değerlendiren ulaştırma uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, 10 km’lik hız düşüşünün bile son derece önemli olduğunu söyledi. Prof. Ilıcalı, “Zaten İstanbul gibi bir şehirlerde yoğun saatlerde hız saatte 20 kilometreye düşmekte. Geçtiğimiz aylarda Külliye’de yapılan toplantıda oluşturulan strateji belgesiyle 30 kilometrenin önemi vurgulandı” dedi.
Prof. Ilıcalı, “42 yıldır bu işle ilgilenen bir hoca olarak söylüyorum, ölümlü kazalarda hız ihlali önemli. 10 km hızın artması demek, 100 kat fazla kuvvete maruz kalmak demek. MEB ile ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ projesi yürütüyoruz. Bu proje olumlu görüşler aldı. Geçtiğimiz aylarda Birleşmiş Milletler’in Cenevre’deki trafik haftası toplantısında bu konu işlendi. 30 km hızın özellikle okul geçitleri ve arterlerde uygulanması yönündeki bu fikir benimsendi.
Şehir içinde bu kararın uygulanması çok önemli. Saatte 30 kilometre hızla ilerleyen bir araç, yayaya çarparsa hayatta kalma ihtimali %95’in üstünde. Saatte 50 kilometre hız olsa bu rakam %50’ye iniyor. Bu fiziksel bir kural. Zaten İstanbul gibi bir şehirlerde yoğun saatlerde hız saatte 20 kilometreye düşmekte. Geçtiğimiz aylarda Külliye’de yapılan toplantıda oluşturulan strateji belgesiyle 30 kilometrenin önemi vurgulandı. Zirve saatlerde zaten 30 kilometreyi göremiyoruz. Bu hızı da küçümsememek gerek. Bu hızın denetlenmesi de önemli ki vatandaş da caydırıcılığı fark etsin” diye konuştu.
Pazartesi gününden itibaren uygulamaya alınan karar doğrultusunda Champ Elysee gibi birkaç önemli arterde hız sınırı saatte 50 kilometre olmaya devam edecek. Bununla birlikte Paris merkeziyle şehrin dış semtlerini bağlayan yollarda hız sınırı da ekişi gibi saatte 70 kilometre olmaya devam etti.