MUTLAKA ve EN KISA ZAMANDA YERLEŞİM YERLERİNDE 30 KM/ SAAT HIZ SINIRI GETİRELİM

TRAP Trafikte Ortak Akıl Derneği olarak karayollarının, insan yaşamında güvenle yer alması için bilinçlendirme çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürüyoruz.
Çocuklara, trafikte doğru davranış şekli kazandırmak, bilinçli bir toplum oluşmasına katkı sağlamaktır. Çocukların eğitilmesi, aileleri de eğitiyor. Yol güvenliği kavramını öğrenmiş ve trafik bilincini kazanmış çocuk, ailesinin üzerinde pozitif etki oluşturarak, ailelerin de trafikte duyarlı olmasını sağlıyor.
Trafik çarpışmaları sonucunda ölüm ve yaralanmaları azaltmak için özellikle çocuklara odaklanmamız gerekiyor. Çocuklar, yol güvenliği alışkanlıklarını başkalarını izleyerek ve kopyalayarak öğrenirler. Küçük çocukların yol ortamında yetişkinlerin yardımına, ebeveynleri ile birlikte becerilerini geliştirmek ve uygulamak için düzenli fırsatlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle, küçük yaşlarda çocuklara davranış disiplini aşılamak son derece önemlidir.
Trap bünyesinde geliştirdiğimiz Trafikte Küçük Hata Yoktur Projesi ile, çocuklara trafik ve yol güvenliğini öğreterek, farkındalık kazanmasını sağlıyor, yaşam boyu bu kazanımlarını sürdürmelerine yardımcı oluyoruz.
Birleşmiş Milletler tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Yol Güvenliği Haftası dolayısıyla çocuklarımızın okul yollarında güvenle yürümeleri ve bisiklete binmeleri için taşıtların okul önlerinde hızlarını MUTLAKA ve EN KISA ZAMANDA 30 km/saate düşürmelerini istiyoruz.
Düşük hız, hayatı korur, toplum sağlığını korur… Düşük hızda yollarda yürümek ve bisiklete binmek daha güvenli olur. Düşük hızda yollar yaşanabilir olur… Yaşanabilir, güvenli yollar, tıpkı Covid19 ile mücadele gibi günümüzün, geçmişten gelen en önemli konusudur.
Yaşanabilir yollarda, güvenle yürüdüğümüzde motorlu taşıt trafiği azalır ve daha az CO2 salımı olur. Böylece hava kirliliği azalır.
Yaşanabilir yollarda, sosyal adalet de gelişir. Az gelirli ve yürümek durumunda olan insanlar yüksek hızla akan trafiğe maruz kalmaz. Yaşanabilir yollarda, engelli ve yaşlıların güven içerisinde yaşam kalitesi artar.
Yaşanabilir yollarda çocuklarımız daha güvenli ve mutlu olur, çünkü çocukların hayatı korunur. Yayalar, bisikletliler ve en önemlisi çocuklar, kendilerine 30 km/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma olasılığı %90 iken, aracın saatte 45 km./saat hızda olması halinde hayatta kalma olasılığı %50’ye düşmektedir. Hız öldürür, hızı azaltmak, yaşama devam etmektir.
Üye Devletlerin benimsediği 2020 Stockholm Deklarasyonu, yaşanabilir yollara odaklanmayı gerektiriyor. Yerleşim yerlerindeki yollarda 30 km/saat hız sınırının uygulanmasını istiyor. Bu isteği yerine getirmeyi taahhüt ederek, yol güvenliği için yeni 10 Yıllık Eylem Planı hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmamızı bekliyor.
TRAP, Trafikte Ortak Akıl Derneği olarak, tüm ilgili tarafları acil olarak, yerleşim alanlarındaki ve özellikle okul önlerindeki yollarda hız sınırını 30 km/saat düzeyine indirmeye çağırıyoruz.
Unutmayalım: Yollar, toplum sağlığı için, yollar çevre ve iklimi korumak için, sonuçta yollar insanlar için! #StreetsForLife