Hız öldürür, hızı azaltmak, yaşama devam etmektir

You are currently viewing Hız öldürür, hızı azaltmak, yaşama devam etmektir

Hemen hemen her sürücü bir noktada hız sınırını aşar. Birçok sürücü, hız yapmayı alışkanlık haline getirir. Ancak bir aracın hızı arttıkça kontrol edilmesi ve durdurulması zorlaşır. Hız yapmak ve bir sürücünün araçlarının hızını kontrol edememesi, trafik çarpışmalarının yaklaşık üçte birine yol açar.

11 Ekim 2021 tarihinde iki acı haber ile içimiz yandı. Kaç ailenin ocağına ateş düştü. Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde ve Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde meydana gelen öğrenci servislerinin devrilmesi sonucu 6 öğrencimiz hayatını kaybetti. 9 öğrencimiz de yaralandı. Hayatını kaybeden öğrencilerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır diliyoruz. Hastanede tedavi gören yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Her iki öğrenci servisi de “devrildi” olarak haberlerde yer aldı. Hız ve tedbirsizlik öğrencilerimizi hayattan kopardı.  Hız sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de en çok ihlal edilen kurallardandır. Yüksek hızda araç kullanma davranışı, trafik çarpışmalarında ölüm ve yaralanmalara doğrudan etkide bulunan çok önemli bir trafik ihlalidir. Yapılan çalışmalara göre sürücülerin %90’nından fazlası mutlaka yasal hız limitlerini aşmıştır.  Aracın seyir hızı artıkça, duruş mesafesi de artar, bu da çarpışma riskini artırır. Yüksek hızla seyredildiğinde daha fazla kinetik enerji oluştuğundan, olası bir çarpışma sırasında yaralanma ve ölüm olasılığı daha yüksektir.

Aşırı hızın trafik çarpışmaları üzerindeki temel etkisinin çarpışmaya neden olma ve çarpışma sonucu ortaya çıkacak hasarı/zararı arttırma yönünde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Hızın %10 km/s arttırılması çarpma etkisini %21 arttırmaktadır. Aynı zamanda araç içinde bulunan güvenlik önlemlerinin ve sürücünün kabiliyetinin çarpışmayı önleme olasılığını da düşürmektedir.

Ulaşımda asıl sorunumuz trafik değil, güvenlik ve erişimdir. Dar ve limitli alanlarda seyahat özgürlüğü için, hız yerine insan yaşamına ve zamana odaklı, güvenli, sağlıklı, çevreci çözümlere bir an önce ulaşmamız gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünyada her yıl, 1 milyon 200 binin üzerinde insan trafik çarpışması sonucu hayatını kaybediyor. Yani her gün 3.242 kişinin ölümüne trafik çarpışmaları neden oluyor.  Karayolu trafik çarpışmaları  her yıl 20 – 50 milyon kişinin yaralanmasına ya da sakat kalmasına yol açmaktadır.

– Karayolu trafik çarpışmaları  tek başına tüm dünyada meydana gelen ölümlerin %2.1’ine yol açmakta ve ölüm nedenleri arasında 11. sırada gelmektedir.

Trafik çarpışmalarının  büyük çoğunluğu düşük ve orta gelir grubundaki ülkeleri, özellikle de genç erkekleri ve korunmasız yol kullanıcılarını etkilemektedir

Karayolunda meydana gelen çarpışmaları hayatını kaybedenlerin yarısından daha fazlası 15-44 yaş arası kişilerdir.

6. Birleşmiş Milletler Küresel Yol Güvenliği Haftasının 2007’den beri düzenlenen (# Love30) kampanyası, yaşanabilir caddeler ve sokaklar için 30 km / saat hız sınırını savunuyor. BM Stockholm Deklerasyonu da bunu destekliyor. Biz de Trap olarak, Birleşmiş Milletler tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Yol Güvenliği Haftasında, çocuklarımızın okul yollarında güvenle yürümeleri ve bisiklete binmeleri için taşıtların okul önlerinde hızlarını MUTLAKA ve EN KISA ZAMANDA 30 km/saate düşürmelerini istiyoruz.

TRAP, Trafikte Ortak Akıl Derneği olarak, yürüttüğümüz “Trafikte Küçük Hata Yoktur” projemizin içinde yaşanabilir caddeler ve sokaklar için 30km/saat hız sınırını destekliyoruz. Ayrıca TRAP olarak velilerimize ve okul aile birliklerine önerimiz,

Okul servis araçlarını dikkatle gözleyiniz.

Her gün çocuğunuza o gün serviste emniyet kemeri takıp takmadığını sorun.

Trafik kurallarına karşı sorumsuz davranan, en yakın trafik yetkilisine iletiniz.

Yaşanabilir yollarda çocuklarımız daha güvenli ve mutlu olur, çünkü çocukların hayatı korunur.  Yayalar, bisikletliler ve en önemlisi çocuklar, kendilerine 30 km/saat  ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma olasılığı  %90 iken, aracın saatte 45 km./saat  hızda olması halinde hayatta kalma olasılığı %50’ye düşmektedir. Hız öldürür, hızı azaltmak, yaşama devam etmektir.

Trafikte Ortak Akıl Derneği Başkanı

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı

Bir yanıt yazın