HATIRLAYIN DESTEK VERİN VE HAREKETE GEÇİN!

You are currently viewing HATIRLAYIN DESTEK VERİN VE HAREKETE GEÇİN!
21 KASIM 2021

21 Kasım Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü

Her yıl kasım ayının 3. Pazarı Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü. Yollarda hayatını kaybeden, yaralanan ve sakat kalan milyonlarca insanımızı sevgi ve saygı ile anıyoruz. Fakat biz, yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan daha fazla trafik mağdurunu anmak değil, güvenli yollarda hep birlikte yaşamak istiyoruz.

Her yıl dünyada 1 milyon 350 bin insan hayatını kaybediyor.

Her gün 3.700, her saat de 154 insanımız yollarda hayatını kaybediyor.

50 Milyon kişi trafik çarpışmaları sonucu yaralanıyor.

5-29 yaş arası çocuk ve gençlerin hayatlarını kaybetmesine, yaralanmalarına neden en büyük etken, trafik çarpışmaları.

Karayolu trafik ölüm ve yaralanmalarının yarısından fazlası savunmasız yol kullanıcıları

yani, yayalar, bisikletliler ve motosikletliler.

Düşük hızlar, özellikle yayalar ve diğer tüm savunmasız yol kullanıcıları, çocuklar, yaşlılar, engelliler, yayalar, bisikletliler olmak üzere birçok ölüm ve ciddi yaralanmayı önleme potansiyeline sahiptir. Hızın %10 km/s arttırılması çarpma etkisini %21 arttırmaktadır. Aynı zamanda hız, araç içinde bulunan güvenlik önlemlerinin ve sürücünün kabiliyetinin çarpışmayı önleme olasılığını da düşürmektedir.

Ulaşımda asıl sorunumuz trafik değil, güvenlik ve erişimdir. Dar ve limitli alanlarda seyahat özgürlüğü için, hız yerine insan yaşamına ve zamana odaklı, güvenli, sağlıklı, çevreci çözümlere bir an önce ulaşmak için düşük hızlar için harekete geçin!

Ekim 2021’de, Birleşmiş Milletler 2021-2030 Karayolu Güvenliği için On Yıllık Eylem Planı üye ülkeler tarafından imzalandı. Eylem planında, hız, alkollü araç kullanımı gibi davranışsal riskler konusunda yasaların ve kolluk kuvvetlerinin güçlendirilmesi,   yaralılar için zamanında, hayat kurtaran acil bakımın sağlanması,  yürümeyi, bisiklete binmeyi ve toplu taşımayı doğal olarak sağlıklı ve çevreye duyarlı ulaşım modelleri ile kullanmayı teşvik eden politikaların hayata geçirilmesi için çalışılmaya başlandı. Bu çerçevede, 2030 yılına kadar trafik çarpışmaları sonucu meydana gelen can kayıplarının % 50 azaltılması, 2050 yılına kadar can kaybının olmadığı bir trafik sisteminin kurulması planlanmaktadır.

Teknolojinin bu kadar geliştiği, uzaya seyahatlerin başladığı günümüzde, trafik ölüm ve yaralanmaları yine en önemli halk sağlığı sorunu olarak yerini koruyor. Trafik çarpışmaları, bir anlık sorumsuzluk ve dikkatsizlik sonucu hepimizin başına gelebilir. Fakat sonrasında, kayıplar, acılar, hak arama çabaları ve yok olmuş vicdan duyguları…

Biz trafik kazası demiyoruz çünkü “kaza” kelimesi baştan affetmeyi öngörüyor. Oysa yaşananların hepsi dikkatsizlik ve sorumsuzluk nedeniyle meydana geliyor yani “öngörülebilir”. Kırmızı ışıkta geçerseniz, bir çarpışmaya neden olursunuz, hızınızı kontrol edemeyecek şekilde artırırsanız, istenmeyecek sonuçları ortaya çıkarırsınız ve birine çarpıp kaçarsanız “bir insanın yaşam hakkını elinden alırsınız”. O zaman neden hala “kaza” diyoruz!

Bir yanıt yazın